Blåbärskaka med solrosfrötosca

Blåbärskaka ”upp-och-ner” med solrosfrötosca

En saftig kaka som får ett täcke av havregryn, solrosfrön och blåbär. Godast blir den tillsammans med vispad grädde, eller eventuellt lite vispad grädde blandad med nån matsked gräddfil.


4 portioner

50 g smör
½ dl råsocker
1 ½ dl AXA havregryn                
1 dl GoGreen solroskärnor

225 g rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl socker
1 citron, cest
4 dl Kungsörnen vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g mandelmassa
200 g blåbär

60 minuter

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en rund springform, ca 2 l. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt socker och låt smälta. Tillsätt havregryn och solroskärnor och stek blandningen under omrörning ca 5 minuter eller tills havregrynen fått fin färg och det doftar gott. Häll havre- och solrosblandningen i botten av formen. Låt svalna.

Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Blanda ner citroncest  och rör sedan ner äggen ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten tillsammans med riven mandelmassa.

Strö över blåbären och häll därefter över kaksmeten. Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten. Låt kakan svalna i formen och vänd den sedan upp och ned vid servering.


3,4/5 baserat på 229 röster.