Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Bakade lökar med mandelpotatisstomp och brynt sesamsmör
En underbar vegetarisk rätt där vi låter vårens goda knipplökar spela huvudrollen ovanpå en bädd av mandelpotatis. När lökarna ugnsbakas får de en härlig sötma som kompletteras fint av det brynta och nötiga smöret.
10 knipplökar
Potatistomp
600 g mandelpotatis
50 g smör
Sesamsmör
1 msk Go Green Skalat Sesamfrö
75 g smör
Till servering
½ dl Go Green Rostade och Saltade Solroskärnor
100 g blandad sallad
1 dl gräddfil
Olivolja
Salt och peppar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär knipplökarna i klyftor och blasten i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och salta och peppra. Blanda runt och stek i ugnen tills löken fått fin färg, ca 20-30 min.
- Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av. Tillsätt smöret och mosa lätt med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.
- Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Hetta upp en kastrull med smöret och låt fräsa smöret blir lätt gyllenbrunt och doftar knäckigt. Dra av från värmen och tillsätt sesamfröna.
- Arrangera potatisstompet i mitten på varje tallrik, garnera med lökar, sallad och solroskärnor. Klicka över gräddfil, ringla över sesamsmöret och servera!