Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Smörstekt lax med morotsstomp, sherrysås och citronmarinerade ärter
Härlig lax med morotsstomp och syrliga tillbehör. En rätt signerad mästerkocken Sigrid Bárány.
Smörstekt lax
600 g laxfilé
2 msk salt
2 msk socker
Smör till stekning
Morotsstomp
600 g potatis, skalad och i bitar
2 morötter, skalade i bitar
25 g smör
1,5 dl mjölk
Salt, vitpeppar och muskot efter smak
Citronmarinerade ärter
1 paket Go green gröna ärter (färdigkokta)
Saft och riven zest av 1/2 citron
2 msk olivolja
Hackad färsk mynta (kan bytas ut mot basilika)
Salt och svartpeppar efter smak
1 schalottenlök eller ½ gul lök, finhackad
Smör till stekning
Sherrysås
2 dl torrt vitt vin
1 msk sherry
½ buljongtärning (fiskbuljong eller grönsaksbuljong)
1 dl crème fraiche
Salt, vitpeppar och cayennepeppar efter smak
- Blanda salt och socker och gnid in laxen med. Låt den stå och rimmas i rumstemperatur i 20 minuter. Torka sedan av den väl och stek den i smör på medelvärme så att den får fin yta. Tänk på att laxen inte ska vara helt genomstekt eftersom innertemperaturen fortsätter att stiga sedan du tagit den från värmen och den då riskerar att bli torr.
- Koka potatis och morot mjuka ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa med en stamp eller med elvisp. Koka upp mjölken och slå över och blanda i smöret. Blanda väl med slev eller elvisp men inte så att moset blir helt slätt – det får gärna finnas lite bitar kvar. Krydda med salt, vitpeppar och muskot och blanda till sist ner citronzest.
- Värm upp ärtorna i en kastrull. När de är varma häller du av spadet och tar dem från värmen. Blanda i citronsaft, olivolja och mynta eller basilika. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Fräs den hackade löken i lite smör så att den mjuknar. Häll på vin och sjud tills hälften återstår. Tillsätt buljongtärning, sherry och crème fraiche. Koka upp och låt koka någon minut. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
- Servera laxen med stompet, ärterna och såsen. Garnera eventuellt med mer riven citronzest.