Risotto på vita bönor med smörfräst svamp.

Risotto på vita bönor med smörfräst svamp

I stället för att göra en klassisk risotto används här färdigkokta bönor som bas. Bönorna får en rejäl smakskjuts genom att kokas i vitt vin, timjan och grönsaksbuljong, och precis som i en vanlig risotto avslutas rätten med en klick smör och rikliga mängder riven parmesan.


4 portioner

Bönrisotto
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 förp Go Green Ekologiska Stora Vita bönor
1 knippe timjan
1 dl torrt vitt vin
2 dl grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
25 g smör
2 dl riven parmesanost

Stekt svamp
500 g blandad svamp
2 vitlöksklyftor

Smör till stekning
Salt och peppar

20 minuter
  1. Skala schalottenlök och vitlök. Skär schalottenlöken i ringar och finhacka vitlöken. Häll av spadet från bönorna och skölj dem i ett durkslag. Repa bladen från timjankvistarna.
  2. Hetta upp en stor stekpanna med smör och fräs sedan lök och vitlök glansig. Tillsätt timjan och bönor. Slå över vinet och låt koka ner till häften. Tillsätt grönsaks-/kycklingbuljong och låt puttra på svag värme ca 7 min. Dra sedan av plattan från värmen. Rör ner smöret och parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ansa och skär under tiden svampen i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna men behåll dem hela. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek svampen tills den får fin färg tillsammans med vitlöksklyftorna. Plocka bort vitlöksklyftorna och smaka av med salt och peppar.
  4. Servera bönrisotton i djupa skålar. Toppa med den nystekta svampen. 

 


3,6/5 baserat på 186 röster.