Brödstekt torsk med vitvinskokta bönor och torkad tomat.

Brödstekt torsk med vitvinskokta bönor och torkad tomat

Fräscht, lätt men ändå smakrikt! Fisken steks med en tunn skiva surdegsbröd vilket tillför härlig krispighet.


4 portioner

250 g cocktailtomater
6 bananschalottenlökar
1 tsk socker
Olivolja
2 bananschalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk timjan
2 dl vitt vin
2 förp Go Green Ekologiska Stora bönor
75 g smör

600 g koljafilé utan skinn
Hattings Mini Flutes/Pain Riche
Salt och peppar
Smör till stekning

1 timme 30 minuter

1. Sätt ugnen på 150 grader. 

2. Skölj tomaterna, dela i hälften och lägg på en plåt. Skala löken, halvera sex av dem och lägg på samma plåt som tomaterna. Strö över sockret och salta och peppra. Ringla över en god olivolja och ställ in i ugnen. Baka ca 1 ½ timme, eller till tomaterna och löken krympt ihop något. Öppna gärna ugnsluckan med jämna mellanrum för att släppa ut ångan.

3. Skala och hacka de två schalottenlökarna som är kvar. Finhacka vitlöken. 

4. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull till löken är mjuk men inte fått färg. Slå över vinet och låt koka ner till hälften. 

5. Skölj bönorna och tillsätt dem tillsammans med timjan. Låt puttra ihop ca 10 minuter. Tag av kastrullen från värmen och rör ned smöret. Smaka av med salt och peppar.

6. Tag ut brödet ur frysen och låt det tina ca fem minuter. Skär det halvfrusna brödet i tunna skivor på längden så att det blir så stora skivor som möjligt. 

7. Torka av koljan och skär i bitar lika stora som brödskivorna. Salta. Lägg sedan en bit fisk på varje brödskiva, tryck till lite så att fisken fastnar. Stek sedan fisken i rejält med smör på lite över medeltemperatur till brödet är gyllene. Vänd fisken, drag av pannan från värmen och låt andra sidan gå klart på eftervärme. 

8. Servera fisken tillsammans med bönor, lök och tomat.  


3,4/5 baserat på 363 röster.