Krispig aubergine med kryddig tomatsås, bulgur och fetaost.

Krispig aubergine med kryddig tomatsås, bulgur och fetaost

När auberginen paneras i majsmjöl och stekt i rejält med olja blir den härligt krispig. Eftersom auberginen i princip friteras är det viktigt att tänka på att ha ett lock nära till hands och att fläkten är avstängd vid stekningen. Tillsammans med en kryddig tomatsås, mumsig bulgur och krämig fetaost blir det här en smakrik och underbart god vegetarisk rätt.


4 portioner

Tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
½ kruka oregano eller timjan
1 förp Go Green Ekologiska Krossade Tomater
1 tsk rå- eller strösocker

Aubergine
2 auberginer
2 dl Kungsörnen Majsmjöl
½ msk spiskummin
1 ägg 

3 dl Go Green Bulgur
200 g fetaost 

Salt och peppar
Neutral olja till stekning

60 minuter

1. Skär auberginen i skivor, ca 3 mm tunna. Lägg ut skivorna på en tallrik eller ett fat och strö över lite salt. Låt dra ca 30 min så att saltet drar ut vätskan ur auberginen.

2. Skala vitlöksklyftorna och finhacka dem och chilin (välj själv om kärnhuset ska vara kvar eller inte). Repa och grovhacka oreganon eller timjanen, spara eventuellt lite till garnering.

3. Fräs vitlök, chili och oregano eller timjan i olja i en kastrull ett par minuter, utan att vitlöken tar färg. Tillsätt de krossade tomaterna, låt koka upp och sedan puttra på svag värme ca 30 min, men gärna längre. Späd eventuellt med lite vatten om det kokar torrt. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och socker.

4. Tillaga under tiden bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Håll varm under lock.

5. Häll ut majsmjölet på en tallrik. Salta, peppra och blanda ner spiskummin. Vispa upp ägget tillsammans med någon matsked vatten i en skål.

6. Krama ur auberginen försiktigt och panera sedan genom att doppa skivorna först i majsmjölet, därefter i ägget och till sist en gång till i majsmjölet.

7. Se till så att ha ett lock nära till hands och att fläkten är avstängd. Stek auberginen i en stekpanna med rejält med olja (ca ½ cm i pannan) på båda sidor tills den fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

8. Smula fetaosten.

9. Servera den nystekta auberginen tillsammans med tomatsås, bulgur och fetaost och garnera eventuellt med lite oregano eller timjan.


3,6/5 baserat på 196 röster.