Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Frasig kolja med äppeltzatziki i pitabröd
Genom att panera koljan i majsmjöl får fisken en luftig men ändå frasig yta. Äppeltzatzikin är ett friskt och lite annorlunda tillbehör som passar bra till all sorts fisk. MSC-märkningen innebär att fisken fångats med hållbara metoder och från bärkraftiga bestånd.
Äppeltzatziki
2 svenska höstäpplen
1 vitlöksklyfta
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt
Kolja
600 g koljafilé, MSC-märkt
1 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
2 ägg
2 dl Kungsörnen Majsmjöl
Till servering
Sallad
Citron
4 Hatting Pitabröd
Salt och peppar
Smör och olja till stekning
- Skölj och grovriv äpplena med skalet på. Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Blanda samman yoghurt, äpple och vitlök i en skål. Smaka av med salt och peppar och låt stå svalt fram till servering.
- Skär koljan i strimlor, ca 2 cm breda, och salta den lätt.
- Förbered tre tallrikar, en med vetemjöl, en med lätt uppvispat ägg och en med majsmjöl. Salta och peppra vetemjölet. Panera fisken, först i vetemjölet, därefter i ägget och sist i majsmjölet.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj salladen och skär citronen i klyftor.
- Stek fisken i rejält med smör och olja tills den fått fin färg på båda sidor.
- Grädda pitabröden på ett galler i mitten av ugnen ca 5 minuter, eller tills de fått lite färg.
- Servera koljan tillsammans med äppeltzatziki, pitabröd, sallad och citron.