Frasig kolja med äppeltzatziki i pitabröd.

Frasig kolja med äppeltzatziki i pitabröd

Genom att panera koljan i majsmjöl får fisken en luftig men ändå frasig yta. Äppeltzatzikin är ett friskt och lite annorlunda tillbehör som passar bra till all sorts fisk. MSC-märkningen innebär att fisken fångats med hållbara metoder och från bärkraftiga bestånd.


4 portioner

Äppeltzatziki
2 svenska höstäpplen
1 vitlöksklyfta
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt

Kolja
600 g koljafilé, MSC-märkt
1 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
2 ägg
2 dl Kungsörnen Majsmjöl

Till servering
Sallad
Citron
4 Hatting Pitabröd 

Salt och peppar

Smör och olja till stekning

45 minuter
  1. Skölj och grovriv äpplena med skalet på. Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Blanda samman yoghurt, äpple och vitlök i en skål. Smaka av med salt och peppar och låt stå svalt fram till servering.
  2. Skär koljan i strimlor, ca 2 cm breda, och salta den lätt.
  3. Förbered tre tallrikar, en med vetemjöl, en med lätt uppvispat ägg och en med majsmjöl. Salta och peppra vetemjölet. Panera fisken, först i vetemjölet, därefter i ägget och sist i majsmjölet.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Skölj salladen och skär citronen i klyftor.
  6. Stek fisken i rejält med smör och olja tills den fått fin färg på båda sidor.
  7. Grädda pitabröden på ett galler i mitten av ugnen ca 5 minuter, eller tills de fått lite färg.
  8. Servera koljan tillsammans med äppeltzatziki, pitabröd, sallad och citron.

3,3/5 baserat på 327 röster.