Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Flatbread med kallrökt lax med tomat och ruccola
Flatbread deg:
25 g färsk jäst
6 dl kallt vatten
4 msk olivolja
2 dl vetesurdeg
4 dl Kungsörnen Vinjett Vetemjöl
4 dl Kungsörnen Dinkelmjöl
4 dl Kungsörnen Durumvetemjöl
2 msk salt
Fyllning:
12 cocktailtomater
1 schalottenlök
2 msk balsamvinäger
½ dl god olivolja
salt och peppar
4 msk creme fraiche
12 skivor kallrökt lax
Ruccola
- Värm ugnen till 250 grader.
- Blanda alla ingredienserna utom salt i en bunke, gärna med en degblandare. Kör degen i maskin i 6 minuter (ungefär det dubbla för hand). Tillsätt salt och arbeta den ytterligare 2 minuter. Degen ska nu vara blank och elastisk. Låt jäsa i rumstemperatur minst en timme.
- Forma ca åtta bollar och låt dom jäsa övertäckta på en mjölad bänk till dubbel storlek.
- Dela tomater. Skala och hacka lök.
- Blanda lök, tomat, vinäger och olja. Smaksätt med salt och peppar.
- Kavla ut degbollarna tunt. Stryk på creme fraiche.
- Sätt in i ugn i ca 5 minuter.
- Tag ut och lägg på lax. Skeda över tomatsallad och toppa med lite ruccola.