Flatbread med kallrökt lax med tomat och ruccola


Flatbread deg:
25 g färsk jäst
6 dl kallt vatten
4 msk olivolja
2 dl vetesurdeg
4 dl Kungsörnen Vinjett Vetemjöl
4 dl Kungsörnen Dinkelmjöl
4 dl Kungsörnen Durumvetemjöl
2 msk salt

Fyllning:
12 cocktailtomater
1 schalottenlök
2 msk balsamvinäger
½ dl god olivolja
salt och peppar
4 msk creme fraiche
12 skivor kallrökt lax
Ruccola

2,5 timme
  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Blanda alla ingredienserna utom salt i en bunke, gärna med en degblandare. Kör degen i maskin i 6 minuter (ungefär det dubbla för hand). Tillsätt salt och arbeta den ytterligare 2 minuter. Degen ska nu vara blank och elastisk. Låt jäsa i rumstemperatur minst en timme.
  3. Forma ca åtta bollar och låt dom jäsa övertäckta på en mjölad bänk till dubbel storlek.
  4. Dela tomater. Skala och hacka lök.
  5. Blanda lök, tomat, vinäger och olja. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Kavla ut degbollarna tunt. Stryk på creme fraiche.
  7. Sätt in i ugn i ca 5 minuter.
  8. Tag ut och lägg på lax. Skeda över tomatsallad och toppa med lite ruccola.

3,2/5 baserat på 286 röster.