Lammrostbiff med korngryn, jordärtskocka och getost.

Lammrostbiff med korngryn, jordärtskocka och getost

Våga prova något annat än den klassiska risotton, du kommer inte bli besviken! Getost och jordärtskocka smaksätter denna krämiga variant som serveras tillsammans med rostbiff på lamm.


4 portioner

600 g lammrostbiff
2 kvistar rosmarin
500 g jordärtskocka
1 msk färsk timjan

4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl AXA korngryn
1 dl vitt torrt vin
4 dl vatten
1 msk kycklingfond
150 g lagrad hård getost
Smör
Olivolja
Salt och svartpeppar

60 minuter

Ta fram och rumstemperera köttet. Sätt ugnen på 200 grader. Skala jordärtskockorna och dela sedan ner i fina bitar. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och strö över timjan. Salta och peppra och baka i ugnen ca 30 minuter eller till skockorna är mjuka och har fått fin färg. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

Salta och peppra köttet ordentligt. Finhacka rosmarinen och klappa in köttet. Stek i smör och olivolja i en het panna ett par minuter på varje sida. Lägg i ugnsform och tillaga i ugnen till köttet har en temperatur på ca 63 grader. Finhacka under tiden schalottenlök och vitlök och fräs glansigt i smör. Tillsätt sedan korngrynen och rör runt. Slå över vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan vatten och hönsbuljong och kornet till det är mjukt, ca 20 minuter. Skär getosten i små fina tärningar och blanda ner i korngrynen tillsammans med jordärtskockan vid servering. Smaka av med salt och peppar

Ta ut köttet från ugnen och låt vila ca fem minuter på skärbrädan och skär sedan i fina diagonala bitar.
Servera köttet med korngrynen och förslagsvis haricots vertes.


3,7/5 baserat på 267 röster.