Karamelliserade äpplen med ingefära, vaniljkräm och knaprig havretopping.

Karamelliserade äpplen med ingefära, vaniljkräm och knaprig havretopping

Krispigt, sött och syrligt i en läcker kombination. Använd gärna svenska äpplen för den goda smakens skull. Ett mästerkocksrecept signerat Sigrid Bárány.


4 portioner

3-4 äpplen, gärna svenska, urkärnade och tärnade
2 msk smör
2 tsk riven färsk ingefära eller 1 tsk torkad
3 msk råsocker (eller strösocker)
2 msk hackad syltad ingefära (kan uteslutas)
1,5 dl vispgrädde
2 dl vaniljyoghurt
1 tsk vaniljsocker
2 dl Start!

20 minuter
  1. Stek äpplena i stekpanna på medelvärme i smör och ingefära tills de börjar mjukna. Tillsätt socker och eventuellt syltad ingefära och låt sockret smälta ner och karemelliseras. Ta stekpannan av värmen och låt äpplena svalna.
  2. Vispa grädden hårt och blanda med vaniljyoghurt och vaniljsocker.
  3. Varva äppeltärningar, vaniljkräm och Start! i fyra glas och servera genast.

3,3/5 baserat på 258 röster.