Lammchili med svarta bönor, kanel och choklad.

Lammchili med svarta bönor, kanel och choklad

Mustigt långkok med vita bönor, rödvin, chili och choklad. Servera gärna med gräddfil.


4 portioner

400 g grytkött av lamm (kan ersättas med nöt)
2 gula lökar
2 morötter
6 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk tomatpuré
½ msk paprikapulver, gärna rökt
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano
1 kanelstång
2 lagerblad
1 msk farinsocker
3 dl oekat rödvin
2 msk oxfond
3 dl vatten
1 förp Go Green Svarta bönor
100 g mörk choklad, minst 70 %
Smör till stekning
Salt och svartpeppar
2 Hattings Vitlöksbaguetter med fullkorn

2 timmar 30 minuter
  1. Skär köttet i ca fyra centimeter stora tärningar.
  2. Skala och hacka lök, morot och vitlök. Finhacka chilin.
  3. Bryn köttet i en het stekpanna och flytta över det till en gryta.
  4. Fräs därefter löken, morötterna och chilin så att de får lite färg. Lägg allt i samma gryta som köttet.
  5. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, spiskummin, oregano, kanelstång, lagerblad och socker och fräs alltihop några minuter.
  6. Slå över vinet och tillsätt fond och vatten. Koka upp allt och låt sedan chilin puttra på svag värme ca 2-3 timmar, eller till köttet är mört.
  7. Skölj bönorna och hacka chokladen. Rör ner bönor och choklad i grytan och smaka av med salt och peppar.
  8. Värm brödet i ugnen enligt anvisningen på förpackningen.
  9. Servera chilin med bröd och gräddfil.

2,9/5 baserat på 325 röster.