Surdegscrêpes med skagenröra.

Surdegscrêpes med skagenröra

Surdegen ger crêpen en fyllig smak som förstärks ytterligare med brynt smör i smeten. Crêpen är även god att servera till frukost eller dessert tillsammans med en klick äppelmos eller sylt och grädde.


4 portioner

Crêpes 
50 g smör
1 dl vetesurdeg
3 ägg
3 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
6 dl mjölk
Salt
Smör till stekning

Skagenröra
1 kg räkor med skal (ca 400 g skalade)
1 liten röd lök
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 bit pepparrot
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche

Citronsaft
Salt och peppar

60 minuter
  1. Smält smöret i en kastrull. Låt det sedan fräsa vidare under vispning tills det fått en gyllene färg och doftar knäckigt. Häll över i en skål och låt svalna.
  2. Vispa ihop surdegen, äggen, vetemjölet och hälften av mjölken till en klumpfri smet. Vispa sedan ner resten av mjölken samt smöret. Smaka av med salt. Låt smeten stå och dra under tiden skagenröran förbereds.
  3. Skala räkorna. Skala och finhacka rödöken. Finhacka dillen och finskär gräslöken. Skala och finriv pepparroten. 
  4. Rör samman majonnäs och crème fraiche i en skål. Rör ner räkor, rödlök, dill, gräslök och pepparrot. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  5. Hetta upp en pannkakslagg eller stekpanna med smör och grädda fina gyllenbruna crêpes. 
  6. Servera crêpsen med skagenröran.

3,7/5 baserat på 479 röster.