Spaghetti med färsk krabba

Spaghettin serveras här tillsammans med en sås gjord på hemgjord krabbfond. Smaka av såsen med citronsaft och cayennepeppar så den blir lite syrlig och stark. Garnera med färsk dill!


4 portioner

1 kokt krabba
2 gula lökar 
2 fänkål 
3 msk olja 
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1 knippe dill
1 citron
Smör 
Salt 
Cayennepeppar

400 g Kungsörnen Prima Spaghetti Vit Fiber

60 minuter

1. Lägg krabban på rygg och dela på mitten med en kniv. Ta bort mage och magsäck på varje kroppshalva som sitter nära munnen. Ta även bort de grå gälarna. Plocka ut köttet och lägg i en skål. Knäck klorna och armarna med en nötknäppare, eller genom att banka med baksidan av en kniv. Ta ut köttet ur klorna lägg i skålen. Ställ kallt.

2. Hacka gul lök, fänkål och vitlök. Spara hälften av den hackade löken och fänkålen till senare. Bryt ner krabbskalen i mindre bitar.

3. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs krabbskalen i några minuter. Tillsätt tomatpuré, vitlök och hälften av löken och fänkålen och låt fräsa ytterligare några minuter, passa så det inte bränns.

4. Slå på 2 dl vitt vin och 3 dl vatten. Låt koka på svag värme i 30 min. Sila sedan fonden och släng bort krabbskal och grönsaker. Låt krabbfonden koka ner till ca 2 dl vatten återstår. Tillsätt då grädden. Låt koka i 10 min. Smaka av med salt, cayennepeppar och citronsaft.

5. Koka pastan enligt anvisning på paketet i saltat vatten. Finriv citronskalet.

6. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs resterande lök, fänkål och vitlök mjuka. Tillsätt krabbköttet och krabbsåsen som du gjort på fonden. Smaka av med salt, peppar, citronskal och citronsaft. Finhacka dill och vänd ner. Servera tillsammans med pastan.


3,2/5 baserat på 230 röster.