Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Falafel med hummus, yoghurtdressing och picklad rödlök
Vegetariskt, krispigt och gott. Ett mästerkocksrecept signerat Sigrid Bárány.
Picklad rödlök
2 rödlökar, strimlade på längden
Saften av 1 citron
Zest av ½ citron
Salt efter smak
Falafel
3 dl GoGreen ekologiska kikärter
1 liten gul lök
1 dl bladpersilja
4 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl 1 tsk salt
1 tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
2 krm svartpeppar
1 krm kardemumma (kan uteslutas)
Neutral matolja till fritering
Hummus
1 paket GoGreen ekologiska kikärter, 285 g (färdiga att använda), avrunna men inte sköljda
2 vitlöksklyftor
1 pressad citron
3 msk olivolja
½ dl tahini (sesampasta)
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
Yoghurtdressing
1 dl naturell yoghurt
½ dl sweet chilisås
1 tsk riven ingefära
1 msk hackad mynta eller koriander (eller båda)
Salt efter smak
Tillbehör: pitabröd, strimlad sallad, tomatskivor, saltgurka i stavar
- Blanda till den picklade löken och låt stå och dra i kylskåp i 15 minuter.
- Låt kikärterna rinna av ordentligt.
- Om du använder matberedare, lägg i alla ingredienser till falafeln och mixa till en ganska torr smet. Om du inte har en matberedare kan du mortla kikärterna och finhacka resten av ingredienserna. Om smeten blir för blöt, tillsätt mer mjöl.
- Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180 grader. Forma bollar av smeten, själv använder jag en glasskopa och trycker till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop.
- Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180 grader, annars smälter bollarna ut i oljan.
- Låt bollarna rinna av på papper.
- Mixa ingredienserna till hummusen i matberedare eller med stavmixer tills du har en lagom slät kräm. Smaka av med salt.
- Blanda alla ingredienser till yoghurtdressingen och smaka av med salt. Servera falafeln i pitabröd med tillbehören eller med couscous och tillbehör.