Kikärtssoppa med fetaost- och solrostopping.

Kikärtssoppa med fetaost- och solrostopping

En frisk soppa med knaprig topping som passar lika bra på utflykten som till lunch eller förrätt en varm sommardag. Se till att smaka upp soppan ordentligt med citronsaft och chili, sen ska vara friskt syrlig med lite ”bett”.


4 portioner

Kikärtssoppa
2 vitlöksklyftor
1 gurka
2 förp GoGreen ekologiska kikärter
½ ekologisk citron
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl gräddfil
½ dl god olivolja
8 dl vatten
Tabasco, sambal oelek eller chilipulver
Salt och peppar

Topping
2 skivor dagsgammalt bröd
50 g GoGreen Rostade och saltade Solroskärnor
200 g fetaost
Olivolja till stekning

20 minuter
  1. Skala och grovhacka vitlök och gurka. Skölj kikärter. Skölj citronen och finriv skalet.
  2. Mixa ihop vitlök, gurka, kikärter, grönsaksbuljong, gräddfil, olivolja och vatten i en mixer eller med mixerstav. Justera eventuellt konsistensen på soppan med mer vatten. Smaka av soppan med citronskal och -saft, tabasco/sambal oelek/chilipulver, salt och peppar.
  3. Ställ in soppan i kylskåpet eller frysen så att den blir riktigt kall.
  4. Riv ner brödet till toppingen i grova bitar. Stek det i en stekpanna med olivolja till krispiga krutonger. Salta lätt.
  5. Smula fetaosten.
  6. Häll upp soppan i djupa tallrikar eller glas. Toppa med krutonger, solroskärnor och fetaost.

3,3/5 baserat på 269 röster.