Ugnsbakad kolja med örtströssel och ärtpuré.

Ugnsbakad kolja med örtströssel och ärtpuré

Kanske något att laga på nyårsafton? Både ärtpurén och örtströsslet går att förbereda under dagen. När gästerna sedan sitter till bords är det bara att värma på purén och ugnsbaka fisken så är det klart!


4 portioner

600 g koljafilé
2 msk smör

Örtströssel
1 skiva surdegs- eller rågbröd
75 g vällagrad ost
2 msk Go Green Solrosfrön
1 knippe persilja
1 knippe timjan
1 msk olivolja

Ärtpuré
1 schalottenlök
1 vitlökslyfta
1 citron
1 förp Go Green Stora Ekologiska Vita bönor
3 msk smör
4 dl frysta gröna ärter
½ dl torrt vitt vin

Smör till formen
Salt och peppar

40 minuter
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Riv brödet i små smulor. Finriv osten. Hacka solrosfrön, persilja och timjan fint. Blanda med ost och olivolja och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Låt rosta i ugnen tills brödet blivit krispigt och fått lite färg. Rör om ett par gånger så att allt blir jämt rostat. Låt torka på hushållspapper.
  3. Salta och peppra koljafiléerna runt om och lägg i en smord ugnsfast form. Klicka över smör och låt baka ca 12-15 min, eller tills man kan sticka en potatissticka genom fisken utan motstånd.
  4. Hacka under tiden schalottenlök och vitlök fint. Skölj citronen och riv skalet på rivjärnets finaste sida. Häll av spadet från bönorna. 
  5. Hetta upp en kastrull med smöret. Fräs sedan schalottenlök och vitlök tills löken blivit glansig. Tillsätt stora vita bönor och ärter. Slå över vinet och låt koka ner till hälften. Mixa till en slät puré. Smaka av med salt, peppar och citronskal.
  6. Häll det spad som bildas från fisken i ärtpurén.
  7. Servera koljan tillsammans med ärtpurén och örströsslet.

2,9/5 baserat på 484 röster.