Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Hemlagad nyponsoppa med havre- och mandelsmul
Klarorange nyponsoppa som pryds med krämvita virvlar av iskall vispgrädde är riktig nostalgimat. Att laga egen nyponsoppa är enklare och går fortare än vad många tror. Numer finns nyponskalsmjöl i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer eller hälsokostbutiker. Justera sötman och syran på soppan efter smak. Prova gärna att smaksätta havre- och mandelsmulet med ½ tsk kardemumma, jättegott!
Havre- och mandelsmul
50 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
½ dl Mandelmjöl
½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
½ dl AXA Ekologiska Havregryn
1 nypa salt
Nyponsoppa
½ dl nyponskalsmjöl
1 msk potatismjöl
6 dl vatten
½ dl råsocker
½ -1 ½ dl strösocker
½ citronsaft
Till servering
1 ½ dl vispgrädde
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda samman alla ingredienser till smulet och smula ut det på en plåt täckt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills smulet fått fin färg. Rör om ett par gånger under gräddningen så att smulet blir jämnt rostat.
- Blanda samman nyponskalsmjöl och potatismjöl med kallt vatten i en kastrull. Koka upp soppan under vispning och smaka av med råsocker, strösocker och citronsaft. Värm så att sockret smälter och tag sedan av kastrullen från värmen. Låt soppan stå och dra några minuter. Om soppan ska serveras kall, låt den svalna och ställ sedan in den i kylen.
- Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar. Toppa med havre- och mandelsmul och ringla över grädde.