Ugnsbakat äpple med krispigt smul och lättvispad grädde.

Ugnsbakat äpple med krispigt smul och lättvispad grädde

När äpplena ugnsbakas får de en djup, koncentrerad smak och en härligt mjuk konsistens som bryter av fint mot det krispiga smulet. Blir det smul över passar det bra att serveras till andra frukter och bär, eller kanske i stället för müsli till frukostfilen!


4 portioner

Ugnsbakade äpplen
4 svenska höstäpplen
25 g smör
2 msk honung

Krispigt smul
100 g smör
1 ½ dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
1 ½ dl Axa Havregryn
½ dl Go Green Solroskärnor
2 msk Go Green Linfrö
1 tsk stött kardemumma
3 msk socker

2 dl vispgrädde

60 minuter
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela äpplena på hälften, kärna ur dem och lägg dem med snittytan upp i en smord ugnsfast form. Klicka över smöret och ringla över honungen. Låt baka ca 1 h eller tills äpplena är helt mjuka.
  2. Förbered under tiden smulet genom att hacka samman alla ingredienser i en matberedare eller för hand (Görs smuldegen för hand bör pumpakärnorna hackas först).  Bred ut smulet på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda tillsammans med äpplena i ca 20 min, eller tills smulet torkat och fått lite färg. 
  3. Vispa grädden lätt. Servera äpplena tillsammans med smul och grädde.

3,3/5 baserat på 361 röster.