Skummig fisksoppa med jordärtskocka och korngryn.

Skummig fisksoppa med jordärtskocka och korngryn

Korngryn har ett gott tuggmotstånd och en nötig smak som passar bra ihop med jordärtskockor. Ett elegant sätt att servera soppan på är att tillaga fisken separat (genom att baka fisken i ugnen på 150 grader tillsammans med lite smör och vitt vin) och sedan lägga i botten av djupa tallrikar tillsammans med korngrynen och jordärtskockorna. Vid serveringen skummas soppan upp med hjälp av en stavmixer och hälls upp i tallrikarna framför gästen. 


4 portioner

500 g gös-, sej- eller koljafilé (MCS-märkt)

800 g jordärtskockor
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 msk koncentrerad skaldjurs- eller hummerfond
2 lagerblad
Ca ½ l vatten
Cayennepeppar
Citronsaft
2 dl Go green Korngryn 

Salt och svartpeppar
Smör till fräsning

1 knippe dill
1 knippe gräslök, ca 2 msk skuren
1 ask smörgåskrasse
2 msk smör

45 minuter
  1. Skala jordärtskockorna, bananschalottenlöken och vitlöksklyftorna. Skär skockorna i grova bitar och finhacka schalottenlöken och vitlöken.
  2. Hetta upp smör i en stor kastull. Tillsätt hälften av jordärtskockorna, löken, vitlöken och dillkvistarna (endast kvistarna, inte själva bladen) och låt det fräsa under omrörning ett par minuter tills löken blir glansig.
  3. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan crème fraiche, grädde, fond, lagerblad och vatten. Koka upp och låt sedan puttra på medelhög värme tills skockorna är mjuka. Lyft upp lagerbladen och mixa soppan med en mixerstav eller i en blender. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och citronsaft.
  4. Tillaga under tiden korngrynet enligt anvisningen på förpackningen men med ca 3 dl mer vätska. När hälften av koktiden återstår, tillsätt resten av skockorna och låt dem koka mjuka tillsammans med korngrynen. Sila bort överflödig vätska.
  5. Skär fisken i munstora bitar och salta lätt. Koka upp soppan på nytt och tillsätt fisken. Sätt på ett lock och låt fisken sjuda ca 5 minuter, eller tills den är precis genomtillagad.
  6. Finskär gräslöken, hacka dillen grovt och klipp smörgåskrassen. Blanda ner örterna i korngrynen tillsammans med smöret. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg korngryn och jordärtskockor i botten av djupa tallrikar. Slå på den varma soppan vid servering. 

3,2/5 baserat på 320 röster.