Mjuk pepparkaka med krämig och krispig topping.

Mjuk pepparkaka med krämig och krispig topping

En mjuk pepparkaka som toppas med en härlig färskostkräm, honungsrostade pumpakärnor och granatäpple. Passar perfekt nu när det är tid för glögg, jul och vinter!


8 portioner

Kaka
2 ägg 
2 dl strösocker 
100 g smör 
1 ½ dl gräddfil eller fet filmjölk 
1 ½ tsk malen ingefära 
1 ½ tsk malen kryddnejlika 
2 tsk malen kanel 
3 dl Kungsörnen Vetemjöl 
1 tsk bikarbonat

Glasyr 
1 dl grädde 
150 g färskost 
1 msk vaniljsocker 
1 msk smör 
2 msk honung 
1 dl Go Green Pumpakärnor 

1 granatäpple

Smör och ströbröd till formen

60 minuter
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret.
  3. Blanda äggvispet med smör och gräddfil/filmjölk. Blanda samman kryddorna, mjölet och bikarbonat och sikta ner i äggblandningen. Häll smeten i en smord och bröad springform med löstagbar kant.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 min. Testa med en potatissticka för att se om kakan är färdig, den ska vara torr i mitten. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt innan glasyren breds på.
  5. Vispa grädden tills den blir ”lättvispad”. Blanda ner färskost och vaniljsocker och fortsätt vispa tills det blir en slät kräm.
  6. Hetta upp en stekpanna med smör och honung. Tillsätt pumpakärnorna och låt steka tills de blivit karamelliserade. Häll av på en tallrik och låt svalna. Dela granatäpplet och ta ut kärnorna.
  7. Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Toppa med karamelliserade pumpakärnor och granatäpple.

3,5/5 baserat på 304 röster.