Citronbakad lax och ljummen blomkålssallad.

Citronbakad lax och ljummen blomkålssallad med rostad salladsmix

En ljummen sallad är ett utmärkt tillbehör till en bit ugnsbakad fisk eller kyckling, men går givetvis bra att servera som en helvegetarisk rätt eller på en buffé. Genom att rosta salladsmixen kommer smakerna i kärnorna och nötterna fram och får en helt annan karaktär än när de äts naturella. 


4 portioner

Citronbakad lax
600 g laxfilé
1 ekologisk citron
2 msk smör

Blomkålssallad
1 påse GoGreen Salladsmix
1 stort huvud blomkål
1 knippe rädisor
1 knippe salladslök
1 knippe dill
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
½ dl olivolja
Salt och peppar

40 minuter
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med att rosta salladsmix till salladen: Bred ut salladsmix på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen till fin färg, ca 5 minuter.
  3. Skär laxfilén i portionsbitar och lägg i en ugnsfast form. Skölj citron noga och finriv sedan skalet. Strö citronskalet över laxen och pressa över ett par matskedar citronsaft. Klicka över smör och salta och peppra. Baka i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills laxfilén är precis genomtillagad.
  4. Koka upp en stor kastrull med vatten. Dela ner blomkål i fina buketter, strimla även ner blasten. Koka blomkålen nätt och jämt mjuk, ca 3-5 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av.
  5. Skölj rädisor och salladslök. Skär rädisor i tunna skivor och finstrimla salladslöken. Plocka ner dill i fina vippor.
  6. Vispa ihop vitvinsvinäger, dijonsenap och olivolja i en bunke. Blanda ner ljummen blomkål, rädisor, salladslök, rostad salladsmix och dillvippor. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera den ljumma blomkålssalladen med den citronbakade laxen.

3,5/5 baserat på 258 röster.