Hamburgare med karamelliserad lök och cheddar.

Hamburgare med karamelliserad lök och cheddar

En klassisk hamburgare smaksätts bara med salt och peppar. För lite extra smak och hetta är det dock gott att tillsätta lite chilisås och tabasco. Hettan passar bra tillsammans med sötman från löken och sältan från osten.


4 portioner

600 g nötfärs
2 msk chilisås
1 tsk tabasco med chipotlesmak

Karamelliserad lök
3 röda lökar
1 vitlöksklyfta
3 kvistar färsk timjan eller ½ msk torkad
2 msk smör
2 msk (rå-)socker
1 msk balsamvinäger

Till servering
100 g vällagrad cheddarost
Sallad
Korvbrödsbagarn Frisco Hamburgerbröd

Olja till stekning
Salt och peppar

40 minuter
  1. Blanda samman nötfärsen med chilisås, tabasco, salt och peppar i en bunke. Forma till fyra biffar och lägg på en tallrik.
  2. Skala och skär löken och vitlöken i tunna skivor. Repa den färska timjanen. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs lök, vitlök och timjan tills löken är glansig. Tillsätt sockret och fräs vidare några minuter tills det karamelliserats. Tillsätt vinägern och låt den fräsa in i löken. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär osten i skivor.
  4. Skölj salladen.
  5. Pensla burgarna med olja och stek eller grilla dem på ganska hög värme tills de fått fin färg på ena sidan. Vänd på burgarna, lägg på osten och låt steka/grilla klart på andra sidan.
  6. Stek eller grilla hamburgerbröden ett par minuter tills de fått fin färg.
  7. Montera hamburgare med bröd, sallad, biffar och karamelliserad lök.

3,2/5 baserat på 336 röster.