Fransk ciderkyckling med varm quinoasallad.

Fransk ciderkyckling med varm quinoasallad

Kyckling och quinoa i en friskt syrlig sås för en godare vardag. Ett recept signerat mästerkocken Sigrid Bárány.


4 portioner

Ciderkyckling
100 g rimmat fläsk, tärnat
15 cm purjolök, skivad
600 g kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar
½ tsk dragon eller timjan
2 dl torr fransk äppelcider eller ½ dl koncentrerad äppeljuice, 1,5 dl vatten och 2 tsk äppelcidervinäger
2 dl vispgrädde eller crème fraiche
1 krm cayennepeppar
2 msk färsk hackad persilja 
salt och svartpeppar efter smak

Quinoasallad

2 dl okokt Go green quinoa
1/2 hönsbuljongtärning
2 morötter skurna i stavar
300 g jordärtskocka (kan bytas ut mot palsternacka) i 2 cm tärningar
1 stor rödlök, i klyftor
Olivolja
Salt och svartpeppar efter smak

Hackad bladpersilja till garnering

40 minuter

Stek fläsket på medelhög värme så att fettet smälter ut och fläsket får lite stekyta. Lyft upp fläsket på en tallrik och lägg ner kycklingen. Om det inte har smält ut tillräckligt med fett i stekpannan, tillsätt en smula smör. Bryn kycklingbitarna och lyft sedan upp dem ur pannan. Bryn purjolöken och rör i dragon eller timjan och låt steka någon minut. Lägg över alltihop i en gryta och slå över äppelcider eller juice och vinäger samt grädde eller crème fraiche. Lägg på lock och sjud i 20 minuter eller tills kycklingen är mör. Smaka av med cayennepeppar, svartpeppar och salt och rör tills sist ner persiljan.

Värm ugnen till 225. Blanda rotselleri, jordärtskocka och rödlök med salt och olivolja i en långpanna och rosta dem mjuka i ugnen i 20 minuter. Koka quinoan enligt anvisningar på paketet men byt ut saltet mot den halva hönsbuljongtärningen. Blanda den färdiga quinoan med de rostade rotsakerna och smaka av med salt och svartpeppar. Garnera eventuellt med bladpersilja. Servera kycklinggrytan med quinoasalladen och en grönsallad eller kokt broccoli.


3,4/5 baserat på 391 röster.