Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Plättar på kornmjöl med krispig frömix och smörslungat kardemummaäpple
Kornmjöl har en fyllig smak utan att vara för grovt och passar därför utmärkt att använda i pannkakssmet. Den goda frömixen med solroskärnor, sojabönor, fikon och pumpakärnor blir en lyxig topping tillsammans med sötsyrligt vinteräpple som steks i smör och honung.
Plättar:
1 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 ½ dl Kungsörnen Kornmjöl
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
6 dl mjölk
3 ägg
50 g smör + smör till stekning
Topping:
2 svenska vinteräpplen, gärna Ingrid Marie
2 msk smör
1 påse
1-2 msk honung
½ tsk malen kardemumma
2 dl vispgrädde
- Börja med att förbereda smeten: Blanda ihop vetemjöl, kornmjöl, salt och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och äggen och vispa ihop till en jämn smet.
- Smält 50 g smör och häll ned det i smeten. Låt smeten stå och dra i rumstemperatur under tiden toppingen förbereds.
- Skölj äpplena och skär dem i grova tärningar.
- Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör och fräs frömixen ett par minuter. Tillsätt äpplet och låt fräsa ett par minuter till. Tillsätt honungen och kardemumman och fräs ytterligare ett par minuter. Drag av pannan från plattan och låt stå under tiden plättarna steks.
- Hetta upp en plättlägg och tillsätt en klick smör i varje rundel. Stek fina plättar gyllenbruna på båda sidor på medelhög värme till smeten är slut. Tillsätt en ny klick smör mellan varje plätt. Håll plättarna varma på en tallrik under lock eller i ungen på 100 grader.
- Vispa grädden lätt.
- Värm upp äppel- och frötoppingen och servera sedan tillsammans med plättarna och grädden.