Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Ansjovisrulle med smörstekt lök
En riktig klassiker som helt enkelt är för god för att glömmas bort. Rullen får en salt-söt smak av ansjovis och smörstekt lök och blir både lite fluffig och krispig i konsistensen. Passar perfekt på en buffé eller som drinktilltugg.
50 g smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
3 äggulor
3 äggvitor
½ tsk bakpulver
Fyllning
3 stora gula lökar
1 burk ansjovisfiléer (125 g)
1 knippe dill
1 knippe gräslök
3 dl riven, lagrad prästost
Smör till stekning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och mjöl under konstant omrörning med visp. Låt koka någon minut tills smeten tjocknar. Dra av från värmen, tillsätt 2 msk ansjovisspad och låt svalna något. Tillsätt äggulorna i smeten.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt bakpulvret.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper. Smöra pappret.
- Rör ner äggvitorna i smeten pö om pö och rör till en slät smet.
- Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
- Hacka löken och fräs sedan mjuk i en stekpanna med smör. Grovhacka ansjovisen och tillsätt den och resten av ansjovisspadet. Dra av från värmen.
- Finhacka dillen och finskär gräslöken och rör ned i lökfräset.
- Vänd den gräddade bottnen upp och ner på ett stort bakplåtspapper. Fördela ansjovisfyllningen ovanpå. Strö på 2 dl riven ost och rulla ihop rullen från långsidan. Så här långt kan du förbereda.
- Strö på 1 dl riven ost och gratinera rullen i 250°C i 8-10 minuter.
- Låt ansjovisrullen svalna och skär sedan upp i fina skivor.