Ansjovisrulle med smörstekt lök.

Ansjovisrulle med smörstekt lök

En riktig klassiker som helt enkelt är för god för att glömmas bort. Rullen får en salt-söt smak av ansjovis och smörstekt lök och blir både lite fluffig och krispig i konsistensen. Passar perfekt på en buffé eller som drinktilltugg.


8 portioner

50 g smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
3 äggulor
3 äggvitor
½ tsk bakpulver

Fyllning
3 stora gula lökar
1 burk ansjovisfiléer (125 g)
1 knippe dill
1 knippe gräslök
3 dl riven, lagrad prästost

Smör till stekning

30 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och mjöl under konstant omrörning med visp. Låt koka någon minut tills smeten tjocknar. Dra av från värmen, tillsätt 2 msk ansjovisspad och låt svalna något. Tillsätt äggulorna i smeten.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt bakpulvret.
  4. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Smöra pappret. 
  5. Rör ner äggvitorna i smeten pö om pö och rör till en slät smet. 
  6. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
  7. Hacka löken och fräs sedan mjuk i en stekpanna med smör. Grovhacka ansjovisen och tillsätt den och resten av ansjovisspadet. Dra av från värmen.
  8. Finhacka dillen och finskär gräslöken och rör ned i lökfräset.
  9. Vänd den gräddade bottnen upp och ner på ett stort bakplåtspapper. Fördela ansjovisfyllningen ovanpå. Strö på 2 dl riven ost och rulla ihop rullen från långsidan. Så här långt kan du förbereda.
  10. Strö på 1 dl riven ost och gratinera rullen i 250°C i 8-10 minuter.
  11. Låt ansjovisrullen svalna och skär sedan upp i fina skivor.

3,2/5 baserat på 325 röster.