Pissaladière med lök, ansjovis och pumpakärnor.

Pissaladière med lök, ansjovis och pumpakärnor

En härligt frasig variant av pizza utan ost med karamelliserad lök. Passar bra som drinktilltugg eller tillbehör till t.ex. en soppa. I Frankrike har man sardeller på, men vi gör en svensk variant med ansjovis. Smula gärna över lite getost vid serveringen.


6 portioner

1 ½ dl vatten

12,5 g jäst (1/4 paket)

1/2 tsk salt

2 msk olivolja

2 dl Kungsörnen Durumvetemjöl

Ca 2 dl Kungsörnen Vetemjöl

5 röda lökar, skalade och skurna i tunna halvmånar

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 msk smör

1-2 msk balsamvinäger

1 msk råsocker

Salt och svartpeppar

125 g ansjovis

½ kruka timjan, repade blad

50 Go Green Pumpakärnor

1 timme 30 minuter
  1. Värm vattnet till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt salt och olja.
  4. Rör ner durumvetemjölet, lite i taget under omrörning.
  5. Rör sedan ner en dryg deciliter av vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg för hand eller i matberedare, ca 5-10 minuter. Tillsätt så mycket mjöl som behövs för att degen ska bli lagom smidig men inte för torr.
  6. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  7. Gör under tiden fyllningen: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa på medelvärme några minuter tills löken mjuknat. Tillsätt balsamvinäger och råsocker och låt fräsa ca 5-10 minuter på låg värme, tills löken blivit glansig och karamelliserats.  Smaka av med salt och peppar och låt svalna.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut till avlånga ”pizzor”. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
  10. Strö över lökfyllning, timjan och pumpakärnor. Lägg på ansjovisen.
  11. Grädda i övre delen av ugnen ca 6-10 minuter, eller tills degen fått fin färg.

2,9/5 baserat på 356 röster.