Souvlaki i pitabröd med rödbetstzatziki och citronhummus.

Souvlaki i pitabröd med rödbetstzatziki och citronhummus

Souvlaki är grekiska grillspett som smakar ljuvligt av örter och citron. Dessa spett görs på lammstek och serveras tillsammans med en färgsprakande tzatziki och syrlig hummus. I receptet används grillspett, men det går lika bra att skära köttet i tärningar och tillaga det i en ugnsfast form.


4 portioner

2h marinering

Souvlaki

8 mindre grillspett
500 g benfri lammstek
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 knippe timjan
½ dl olivolja

Citronhummus
1 förp Go Green Ekologiska Kikärter
1 citron, ekologisk
1 vitlöksklyfta
1 msk tahini (kan uteslutas)
½ msk spiskummin
½ dl olivolja

Rödbetstzatziki
2 medelstora rödbetor
1 vitlöksklyfta
3 dl turkisk yoghurt/ crème fraiche

1 förp Hatting Pitabröd
100 g blandad sallad

Salt och peppar

40 minuter
  1. Lägg träspetten i blöt. Skär köttet i tärningar och lägg i en plastpåse eller skål. Pressa över citronsaft från en halv citron. Finhacka eller pressa vitlöksklyftorna och repa samt finhacka timjanen. Blanda köttet med citronsaft, vitlök, timjan, olivolja, salt och peppar. Låt marinera i ca två timmar.
  2. Citronhummus: Häll av spadet från kikärterna. Riv skalet från citronen. Skala och finhacka, pressa eller riv vitlöksklyftan. Mixa samman kikärter, citronskal, ca 2 msk citronsaft, vitlök, tahini, spiskummin och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala rödbetorna och riv dem på grövsta sidan av rivjärnet. Krama ut rödbetorna med händerna. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda rödbetorna med vitlök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Trä upp köttet på grillspetten och stek i het grillpanna runt om, ca 8 min totalt. Alternativt: Värm ugnen till 225 grader. Lägg grillspetten i en ugnsfast form och låt steka ca 10 – 15 min.
  5. Värm pitabröden enligt anvisning på förpackningen.
  6. Fyll pitabröden med souvlaki, rödbetstzatziki, hummus och sallad.

3,2/5 baserat på 356 röster.