Butterkaka med blåbär och kardemumma.

Butterkaka med blåbär och kardemumma

En variant på klassikern butterkaka som fylls med blåbärssylt, kardemumma och hemgjord vaniljkräm. Om man vill förenkla receptet lite kan vaniljkrämen bytas ut mot färdig marsansås. Kakan blir ganska stor och passar därför bra då man har många gäster på besök, och den går även bra att frysa in.


10 portioner

Deg
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
1 tsk kardemummakärnor
½ dl socker
1 ägg
1 nypa salt
6 - 7 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl

Kardemumma- och blåbärsfyllning
50 g smör
2 tsk kardemummakärnor
2 dl blåbärssylt

Vaniljkräm
1 dl grädde
¼ vaniljstång
½ msk socker
1 äggula
1 msk maizena

Glasyr
1 ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten

2 timmar
  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken tillsammans med smöret till 37 grader (det får inte bli varmare). Lös ut jästen med mjölken och smöret.
  2. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Tillsätt kardemumma, socker, ägg, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt 30 - 40 min.
  3. Förbered under tiden vaniljkrämen: Skrapa ur fröna från vaniljstången och blanda med sockret. Låt vaniljsockret sjuda tillsammans med grädde, äggula och maizena under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Dra av från värmen och häll över krämen i en skål. Låt svalna.
  4. Stöt kardemumma till fyllningen i en mortel. Rör samman smör, kardemumma och blåbärssylt.
  5. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Forma den till en slät boll och kavla sedan ut till en rektangel, 30 x 45 cm. Bred på blåbär- och kardemummafyllningen. Rulla sedan ihop från långsidan till en rulle. Skär rullen i 4 cm långa bitar. 
  6. Fördela rullarna stående, glest isär i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
  7. Sätt ugnen på 200 grader. Gör en fördjupning i mitten på varje rulle och fördela vaniljkrämen i groparna. Pensla kakan med uppvispat ägg. Grädda kakan i ca 30 min, täck över med folie om den blir för mörk.
  8. Låt butterkakan svalna helt. Rör ut florsockret med vatten och ringla över.

3,6/5 baserat på 284 röster.