Paj med sommarens primörer, bakade ägg och tryffel.

Paj med sommarens primörer, bakade ägg och tryffel

Detta blir en läcker och estetiskt tilltalande paj där äggen behålls hela i stället för att blandas i en äggstanning. I receptet använder vi brytbönor, men det går minst lika bra med haricots verts, skärbönor och/eller broccoli.


4 portioner

Pajdeg
125 g smör
2 ½ dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
½ dl Kungsörnen Grahamsmjöl
½ tsk salt
3 msk kallt vatten

Fyllning
300 g valfria bönor, t.ex. bryt-, vax- och/eller skärbönor
100 g sockerärter
1 gul knipplök
5 ägg
2 dl crème fraiche
200 g riven prästost

Salt och peppar
Tryffelolja

60 minuter
  1. Skär smöret i kuber. Nyp snabbt ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl och salt till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och kör/blanda till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga lätt med en gaffel och låt vila i frysen minst 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 20 min.
  4. Koka under tiden upp en kastrull med saltat vatten. Ansa bönorna och sockerärterna. Finstrimla knipplöken. Koka sedan bönorna ca 4 minuter, när 1 minut av koktiden återstår tillsätts sockerärterna. Häll av vattnet och spola kallt.
  5. Blanda ihop crème fraiche med prästost. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ta ut formen ur ugnen, höj värmen till 225 grader. 
  7. Fördela bönor, ärter och knipplök i pajskalet. Gör små gropar för äggen. Knäck äggen försiktigt och lägg i groparna. Fördela prästostcrème fraichen ovanpå det gröna. Salta och peppra på äggen.
  8. Ställ in formen i ugnen och låt baka tills äggvitan stannat och gulan fortfarande är något krämig, ca 20 minuter. Droppa tryffelolja över pajen strax före servering.

3,1/5 baserat på 481 röster.