Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Goda ”falaflar” som görs på svenska gula ärter i stället för kikärter. Ett tips är att göra dubbel sats och frysa in smeten som inte går åt – då spar man en hel del tid nästa gång. Tänk på att välja magra mejeriprodukter.
Ärtbollar
250 g torkade gula ärter
1 knipplök
3 vitlöksklyftor
2 msk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
1 tsk kanel
1 citron
½ knippe persilja
½ msk bakpulver
1 h + 12 h blötläggning
1. Blötlägg ärterna i rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur under natt eller 10-12 h. Häll av vattnet.
2. Hacka lök och vitlök grovt. Finriv skalet från citronen och hacka persiljan. Mixa samman citronskal och persilja med övriga ingredienser. Smaka av med citronsaft, salt och cayennepeppar.
3. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Skala och koka morötterna i saltat vatten i några minuter. Finstrimla knipplöken, finhacka persiljan, riv skalet från citronen.
4. Hetta upp en stekpanna med rapsolja eller stekmargarin. Stek morötterna tills de fått fin färg. Tillsätt honungen i pannan och låt morötterna karamelliseras lätt. Blanda morötterna med matvetet, löken, citronskalet och persiljan. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
5. Finriv vitlöksklyftan och blanda samman med gräddfilen/crème fraichen.
6. Hetta upp oljan till 170 grader i en kastrull eller fritös. Forma falafelstora bollar av ärtsmeten. Fritera några åt gången i några minuter tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Servera ärtbollarna med morots-salladen och vitlökssåsen.