Friterade ärtbollar med sötsyrlig morotssallad

Goda ”falaflar” som görs på svenska gula ärter i stället för kikärter. Ett tips är att göra dubbel sats och frysa in smeten som inte går åt – då spar man en hel del tid nästa gång. Tänk på att välja magra mejeriprodukter.


4 portioner

Ärtbollar
250 g torkade gula ärter
1 knipplök
3 vitlöksklyftor
2 msk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
1 tsk kanel
1 citron
½ knippe persilja
½ msk bakpulver

  • Sötsyrlig morotssallad
  • 3 dl matvete
  • 500 g knippmorötter
  • 1 knipplök
  • ½ knippe persilja
  • 1 citron
  • 3 msk rapsolja eller rap-s-oljebaserat stekmargarin
  • 3 msk flytande honung
  • 2 dl gräddfil/crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl rapsolja till fritering
  • Salt och cayennepeppar

1 h + 12 h blötläggning

1 h + 12 h blötläggning

1. Blötlägg ärterna i rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur under natt eller 10-12 h. Häll av vattnet.

2. Hacka lök och vitlök grovt. Finriv skalet från citronen och hacka persiljan. Mixa samman citronskal och persilja med övriga ingredienser. Smaka av med citronsaft, salt och cayennepeppar.

3. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Skala och koka morötterna i saltat vatten i några minuter. Finstrimla knipplöken, finhacka persiljan, riv skalet från citronen.

4. Hetta upp en stekpanna med rapsolja eller stekmargarin. Stek morötterna tills de fått fin färg. Tillsätt honungen i pannan och låt morötterna karamelliseras lätt. Blanda morötterna med matvetet, löken, citronskalet och persiljan. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

5. Finriv vitlöksklyftan och blanda samman med gräddfilen/crème fraichen.

6. Hetta upp oljan till 170 grader i en kastrull eller fritös. Forma falafelstora bollar av ärtsmeten. Fritera några åt gången i några minuter tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Servera ärtbollarna med morots-salladen och vitlökssåsen.


3,4/5 baserat på 181 röster.