Timjanbakad blomkål med prästostkräm och rostade pumpakärnor.

Timjanbakad blomkål med prästostkräm och rostade pumpakärnor

När blomkål grillas i folie eller ugnsbakas får den en helt annan karaktär än när den kokas, smaken blir djupare och lite nötig. Här tillagas den tillsammans med vitlök, timjan, smör och vitt vin och blir en riktigt lyxig rätt – ett fullgott vegetariskt alternativ till entrecôten eller ryggbiffen.


4 portioner

Timjanbakad blomkål

1 stort blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
1 knippe timjan
100 g smör
1 dl torrt vitt vin

Prästostkräm
100 g vällagrad prästost
3 dl gräddfil

Till servering
1 knipplök
100 g blandad sallad
1 dl Go Green Rostade Pumpakärnor 

Salt och peppar

60 minuter
  1. Om blomkålen ska ugnsbakas, sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela blomkålshuvudet i hälften, behåll blasten. Skölj blomkålen och lägg i en ugnsfast form (om den ska tillagas i ugnen) eller på ett dubbelvikt folieark (om den ska grillas). Salta och peppra.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Repa timjanen.  Skär smöret i tärningar och fördela det, vitlöken och timjanen över blomkålen. Häll vinet runtom och vik ihop foliet till ett paket (om blomkålen ska grillas). 
  4. Baka blomkålen på medelvärme på grillen på indirekt värme under lock, ca 40-50 minuter, eller ca 40 min i ugnen.
  5. Finriv osten och blanda samman med gräddfilen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skölj och finstrimla knipplöken, även blasten. Skölj och torka salladen. Fördela lök och sallad på ett fint fat eller en skärbräda. Lägg på den färdigbakade blomkålen och skeda över spadet som bildats i foliet/formen.
  7. Strö över pumpakärnorna och servera.

3,4/5 baserat på 366 röster.