Örtbakad lax med äpple och rödlök.

Örtbakad lax med äpple och rödlök

Äpplenas sötsyrliga karaktär passar finfint tillsammans med feta fiskar såsom just lax. I denna rätt ugnsbakas äpplena tillsammans med rödlök för att sedan toppas med lax som i sin tur toppats med ett smakrikt örttäcke, toppen! Servera gärna tillsammans med en klick gräddfil eller matyoghurt eller smaksatt med citron och/eller vitlök.


4 portioner

3 dl Go Green Korngryn
2 röda lökar
3 äpplen 

Örttäcke
50 g smör
2 msk Kungsörnen Kärnvetemjöl
½ dl Go Green Pumpakärnor
1 dl färska örter, t. ex, gräslök, persilja och/eller basilika
1 vitlöksklyfta

4 laxfiléer

Salt och peppar
Olivolja

40 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka korngryn enligt anvisning på paketet. Håll varmt under lock fram till servering.
  3. Skala lökarna. Skär lök och äpple i tunna klyftor och lägg i en ugnsfast form. Salta och peppra och ringla över olivolja. Ställ in i ugnen och låt baka ca 15 minuter medan laxen förbereds.  
  4. Mixa eller hacka ihop smör, vetemjöl, pumpakärnor, örter, vitlök och salt till en ”chunky” massa. Salta och peppra laxen och fördela sedan örtmassan över de fyra filéerna. Ta ut formen med rödlök och äpple ur ugnen. Lägg laxfiléerna ovanpå grönsakerna och låt baka ytterligare tio minuter. 
  5. Servera de örtbakade laxfiléerna tillsammans med lök, äpple och korngryn.

3,6/5 baserat på 299 röster.