Gifflar med äpple- och kanelfyllning.

Gifflar med äpple- och kanelfyllning

Dessa gifflar blir riktigt saftiga och fyllningen med äpple, kanel och mandelmassa ger dem en härligt hörstig smak. Tillsammans med en kopp kaffe eller varm choklad blir de en fika att se fram emot under höstens utflykter.


32 gifflar

Deg
50 g jäst
150 g smör
4 dl mjölk
½ dl socker
½ tsk salt
2 ägg
Ca 12 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl

Fyllning
2 svenska höstäpplen
2 tsk kanel
200 g mandelmassa

Pensling och garnering
1 ägg
1 msk vatten
50 g mandelflagor

Ev. florsocker
Smör till stekning

2 timmar 30 minuter
  1. Smula ner jäst i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Lös först jästen med lite av degspadet och tillsätt sedan resten av vätskan.
  2. Tillsätt socker, salt, ägg och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen väl för hand eller med bakmaskin, tillsätt resten av mjölet i omgångar tills degen är smidig och släpper från kanterna.
  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  4. Förbered under tiden fyllningen: Tärna äpplena fint och fräs de sedan i smör i en stekpanna tills de mjuknat. Tillsätt kanel. Riv mandelmassa och blanda ner i äpplefräset.
  5. Arbeta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en rundel och skär sedan i åtta trekanter.
  6. Lägg lite fyllning på den breda delen och rulla ihop mot mitten. Lägg gifflarna med skarven ned på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Vispa upp ägget till pensling lätt med en gaffel tillsammans med en matsked vatten. Strö över mandelflagorna. 
  9. Pensla gifflarna med ägget och grädda sedan i mitten av ugnen ca 6 minuter, eller tills de fått fin färg.
  10. Låt svalna under bakduk. Pudra eventuellt lite florsocker över gifflarna precis innan servering.

3,4/5 baserat på 233 röster.