Påskbröd med ägg, spenat och kallrökt skinka.

Påskbröd med ägg, spenat och kallrökt skinka

Det här festliga brödet passar perfekt som utflyktsmat eller på buffén. Istället för att göra kransar kan man även forma degen till avlånga limpor. Fyllningen kan varieras efter smak och säsong, prova gärna rostade rödbetor och getost eller stekt svamp, timjan och prästost.


2 bröd

1 förpackning Kungsörnen Grekiskt Lantbröd

50 g jäst

6 dl vatten

8 ägg, ekologiska

400 g färsk eller fryst spenat

2 schalottenlökar, finhackade

2 msk smör

Salt och svartpeppar

200 g riven Västerbottensost

100 g kallrökt skinka, gärna Tvärnöskinka eller annan svensk skinka

140 minuter

1. Blanda ihop bröddegen enligt anvisningen på förpackningen. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.

2. Koka äggen tills de är mjukkokta, ca 6 minuter. Spola med kallt vatten så att kokningen avstannar. Låt äggen svalna och skala de sedan.

3. Fräs löken i smör på medelvärme tills den är glansig. Tillsätt spenat (skölj den färska) och fräs några minuter tills vätskan avdunstat. Smaka av med salt och svartpeppar.

4. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig.

5. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 20*30 cm.

6. Fördela hälften av spenaten, äggen, osten och skinkan på varje rektangel.

7. Rulla ihop degen från långsidan. Forma till en krans genom att skarva ihop de två kortändarna.

8. Placera de två kransarna på varsin bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

9. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 25-30 minuter, eller till brödet fått fin färg.

10. Låt svalna på galler utan duk.


3,2/5 baserat på 329 röster.