Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Tartelett med bakad lök, kummin & prästost
En elegant paj där löken bakas separat vilket ger en rund, och mild löksmak. Passar både som ensamrätt, på buffé eller som tillbehör till fisk eller kött.
1 dl Kungsörnen siktat dinkelmjöl
2 dl Kungsörnen vetemjöl
½ tsk salt
¾ dl olivolja
½ dl vatten
1 liten purjolök
2 små röda lökar
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 tsk kummin
3 ägg
2 dl crème fraiche
3 dl vällagrad prästost, riven
Salt och svartpeppar
En nypa socker
Rör samman mjöl och salt i en bunke. Tillsätt olja och salt och rör snabbt ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform, antingen avlång eller en rund, ca 25 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Skär purjolöken i tjocka slantar. Skala rödlök och schalottenlök, dela på hälften. Lägg löken i en ugnsform. Ringla över olivolja och krydda med kummin, salt, peppar och socker. Baka mitt i ugnen på 200 grader ca 25 minuter, eller till löken är mjuk.
Lägg löken i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och ost och häll över löken. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter eller till äggstanningen stannat.