Tartelett med bakad lök, kummin & prästost.

Tartelett med bakad lök, kummin & prästost

En elegant paj där löken bakas separat vilket ger en rund, och mild löksmak. Passar både som ensamrätt, på buffé eller som tillbehör till fisk eller kött.


6 portioner

1 dl Kungsörnen siktat dinkelmjöl     
2 dl Kungsörnen vetemjöl
½ tsk salt
¾ dl olivolja
½ dl vatten

1 liten purjolök
2 små röda lökar
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 tsk kummin
3 ägg
2 dl crème fraiche
3 dl vällagrad prästost, riven
Salt och svartpeppar
En nypa socker

1 timme 30 minuter

Rör samman mjöl och salt i en bunke. Tillsätt olja och salt och rör snabbt ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp ca 30 min.  Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform, antingen avlång eller en rund, ca 25 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Skär purjolöken i tjocka slantar. Skala rödlök och schalottenlök, dela på hälften. Lägg löken i en ugnsform. Ringla över olivolja och krydda med kummin, salt, peppar och socker. Baka mitt i ugnen på 200 grader ca 25 minuter, eller till löken är mjuk.

Lägg löken i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och ost och häll över löken. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter eller till äggstanningen stannat.


3,5/5 baserat på 418 röster.