Mandelkaka med björnbär och punschgrädde.

Mandelkaka med björnbär och punschgrädde

En saftig, lite tyngre kaka som får smak av mandel, citron och björnbär. Eftersom kakan bakas på mandelmjöl är den helt glutenfri. Punschen i grädden kan enkelt bytas ut mot vaniljsocker för en mera barnvänlig variant.


10 portioner

Mandel- och björnbärskaka
150 g smör
2 ¼ dl ströocker
1 ½ tsk vaniljsocker
3 ägg
2 citroner, ekologiska
6 dl Kungsörnen Mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 dl björnbär

Garnering
1 påse flagad mandel
2 dl björnbär

Punschgrädde
2 dl vispgrädde
1 msk punsch

60 minuter
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Tillsätt därefter äggen, ett i taget under konstant vispning.
  3. Skölj citronerna noga och finriv skalet. Blanda mandelmjöl med bakpulver. Vänd ner citronskal, mandelmjöl och bakpulver i smeten. Rör till en slät smet.
  4. Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och ”bröa” med mandelmjöl. Häll smeten i formen. Tryck ner 2 dl björnbär i kakan.
  5. Grädda kakan ca 40 min eller tills den fått fin färg men fortfarande är lie kladdig i mitten.
  6. Rosta mandelflagorna i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
  7. Vispa grädden och vänd ner punsch.
  8. Toppa kakan med björnbär och flagad mandel. Pudra över florsocker. Servera kakan tillsammans med punschgrädden.

 


3,1/5 baserat på 372 röster.