Pumpafrö- och prästostbakad gös med vit bönkräm och kaprisvinägrett.

Pumpafrö- och prästostbakad gös med vit bönkräm och kaprisvinägrett

Gös är en lyxig insjöfisk som är i säsong under hösten. Här bakar vi gösen i ugnen under ett täcke av rostade pumpakärnor och vällagrad prästost, vilket gör att fisken behåller sin saftighet.


4 portioner

600 g gösfilé utan skinn
1 dl Go Green rostade pumpakärnor
150 g vällagrad prästost

Vit bönkräm:
2 paket Go Green ekologiska stora vita bönor
50 g smör
2 vitlöksklyftor
1 dl torrt vitt vin
1 dl crème fraiche
Ev. citronsaft

Kaprisvinägrett:
100 g smör
4 msk kapris
1 citron
Salt och peppar

40 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär gösfilén i portionsbitar, salta och peppra och lägg i en smord ugnsfast form. 
  3. Riv osten och strö sedan ost och pumpafrön över fisken. Ställ in i ugnen och låt baka i ca 15 minuter eller tills fisken är färdig.
  4. Skölj bönorna i en sil och smält smöret till bönpurén i en liten kastrull. Tillsätt vitlöken och låt fräsa tills det doftar gott av vitlök. Slå över vinet och låt koka ner till hälften. Blanda sedan ner bönor och crème fraiche. Mixa till en slät puré med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens. Håll varmt fram till servering.
  5. Bryn smöret till kaprisvinägretten i en liten kastrull. Vispa för att undvika att smöret bränner. Dra av från värmen och låt svalna något. Riv skalet från citronen och blanda ner i smöret. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  6. Servera gösen tillsammans med bönkrämen och kaprisvinägretten.

3,1/5 baserat på 362 röster.