Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Sallad med korngryn, mangold, valnötter och blåmögelost
Korngryn (matkorn går även det bra), ost och nötter gör den här salladen tillräckligt matig för att äta som den är till lunch, men den passar även fint till en bit grillat lammkött. Istället för blåmögelost kan man även använda en krämig get- eller fårost. Valnötterna går att byta upp mot till exempel rostade pumpakärnor eller pistagenötter.
3 dl GoGreen Korngryn
2 msk olivolja
150 g valnötter
1 knippe mangold, ca 300 g
1 vitlöksklyfta
2 knipplökar
150-200 g blåmögelost
2 tsk balsamvinäger
Olivolja till stekning
Salt och peppar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka korngrynet enligt anvisningen på förpackningen. Blanda ner olivolja i det färdigkokta kornet och låt stå och dra.
- Bred ut valnötter på en plåt eller i en ugnsfast form. Rosta i mitten av ugnen ca 5 min tills de fått fin färg. Hacka valnötterna grovt.
- Skala och finhacka vitlöken. Strimla salladslök och mangold grovt.
- Hetta upp en stor stekpanna med rejält med olivolja. Fräs lök och mangold på hög temperatur några minuter så att de mjuknar och får lite färg. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare ett par minuter.
- Blanda ner korngryn och smula ner hälften av osten direkt i pannan med mangoldfräset. Smaka av med salt och peppar.
- Servera salladen på ett vackert fat eller i en fin skål, smula över resten av osten och strö över valnötterna.