Jordärtkockslasagne med krispig äppelsallad.

Jordärtkockslasagne med krispig äppelsallad

En lite lyxigare variant av lasagne som fylls med lättkokt jordärtskocka, vitlökssmakande spenat och krämig prästostsås. Jordärtskockans smakkamrat heter äpple och gör lasagnen sällskap i en frisk och syrlig sallad med linser.


4 portioner

Béchamelsås
50 g smör
2 msk Kungsörnen Kärnvetemjöl
8 dl mjölk
200 g riven, lagrad prästost

Jordärtskocks- och spenatfyllning
400 g jordärtskockor
400 g färsk eller fryst bladspenat
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor

1 förp lasagneplattor

50 g riven, lagrad prästost

Krispig äppelsallad
2 röda vinteräpplen
½ dl valnötter
1 förp Go Green Röda Linser
1 schalottenlök
1 citron
150 g blandad sallad
1-2 tsk vitvinsvinäger
2 msk olivolja

Salt och peppar

Smör till stekning och formen

60 minuter
  1. Béchamelsås: Hetta upp en stor kastrull med smöret. Vispa ner mjölet och låt fräsa någon minut. Tillsätt mjölken, lite i taget, under konstant vispning tills det blir en klumpris smet. Låt koka upp och sedan puttra på svag värme i ca 10 min. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten. Dra av från värmen och rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Låt stå medan de övriga ingredienserna tillreds.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala jordärtskockorna och skär dem i tunna skivor, ca 3 mm. Koka i saltat vatten ca 2 minuter. 
  4. Tina spenaten om den är fryst, skölj noga om den är färsk. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en stor stekpanna med smör och fräs sedan lök och vitlök i någon minut utan att det tar färg. Tillsätt spenaten och fräs tills vätskan kokat bort. Smaka av med salt och peppar. Blanda spenaten med jordärtskockorna.
  5. Smörj en ugnsfast form, ca 25 x 30. Fördela lite béchamelsås i botten på formen. Varva sedan lasagneplattor, spenat- och jordärstkocksblandning och sås. Upprepa tills formen är fylld. Avsluta med ett lager béchamelsås och toppa med riven ost. 
  6. Grädda i ugn ca 40 min. Täck eventuellt över med folie om lasagnen blir för mörk.
  7. Skär äpplena i tunna skivor. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Häll av spadet från linserna. Finstrimla schalottenlöken. Skölj citronen och finriv skalet. Blanda samman alla ingredienser till salladen strax före servering. Servera tillsammans med lasagnen.

3,1/5 baserat på 641 röster.