Tomatsås till pizza

En smörig tomatsås med smak av fänkål och oregano – en bra grund till pizzan. Att fräsa lök och vitlök i smör i stället för i olivolja gör att såsen får en godare, mera nötig smak som passar bra tillsammans med de ingredienser man sedan väljer att lägga på sin pizza. Såsen rundas också av med lite naturell färskost för att mildra den syra som finns i tomaterna. Tomatsåsen är beräknad till fyra pizzor. Blir det sås över från pizzabaket passar den utmärkt att servera till en god pasta. 


4 portioner

1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ tsk hela fänkålsfrön
25 g smör
2 tsk torkad eller 1 msk färsk oregano
2 msk tomatpuré
400 g krossade eller passerade tomater
2 msk naturell färskost
1 nypa socker
Salt och svartpeppar

30 minuter
  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Hacka fänkålsfröna med en kniv eller stöt dem i en mortel.
  2. Hetta upp en stor stekpanna med smöret och fräs sedan lök, vitlök, fänkålsfrön, oregano och tomatpuré på svag värme utan att det tar färg. Tillsätt tomaterna och låt puttra på svag värme i ca 10-15 minuter.
  3. Rör ner färskosten och smaka av med socker, salt och svartpeppar. Låt tomatsåsen svalna något innan den läggs på pizzan.

3,2/5 baserat på 618 röster.