Citronstekt lax med rödbetor och rostade sesamfrön.

Citronstekt lax med rödbetor, kapris och rostade sesamfrön

Citronskalet ger en aromatisk och frisk smak på laxen som passar fint till de söta rödbetorna som får smak av rostat sesamfrö och kapris. Laxen och rödbetorna är goda att äta som de är men den som vill kan även servera kokt potatis, bulgur eller quinoa till.


4 portioner

Rödbetor
1 kg rödbetor
1 dl Go Green Skalat Sesamfrö
2 schalottenlökar
100 g smör
1 dl kapris

Lax
600 g laxfilé
1 citron, ekologisk 

Salladsblad till servering

Salt och peppar
Smör till stekning

 

45 minuter
  1. Koka rödbetorna mjuka med skalet på i välsaltat vatten. Låt de svalna något och drag sedan av skalet med händerna. Skär i grova bitar.
  2. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Häll av på ett fat. Skala och finhacka schalottenlökarna.
  3. Smält smöret i en vid kastrull eller stekpanna. Låt det sedan puttra vidare under vispning tills det är gyllene och doftar knäckigt. Blanda då ner rödbetorna, schalottenlöken, kaprisen och sesamfröna. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt under lock fram till servering.
  4. Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra. Stek laxen på ganska hög temperatur i rejält med smör tills den fått fin färg på ena sidan. Vänd på fisken, strö över citronskalet och pressa över ett par matskedar citronsaft. Stäng av värmen och låt laxen gå färdigt på eftervärme.
  5. Servera laxen tillsammans med rödbetorna och salladen.

 


3,5/5 baserat på 271 röster.