Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Citronstekt lax med rödbetor, kapris och rostade sesamfrön
Citronskalet ger en aromatisk och frisk smak på laxen som passar fint till de söta rödbetorna som får smak av rostat sesamfrö och kapris. Laxen och rödbetorna är goda att äta som de är men den som vill kan även servera kokt potatis, bulgur eller quinoa till.
Rödbetor
1 kg rödbetor
1 dl Go Green Skalat Sesamfrö
2 schalottenlökar
100 g smör
1 dl kapris
Lax
600 g laxfilé
1 citron, ekologisk
Salladsblad till servering
Salt och peppar
Smör till stekning
- Koka rödbetorna mjuka med skalet på i välsaltat vatten. Låt de svalna något och drag sedan av skalet med händerna. Skär i grova bitar.
- Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Häll av på ett fat. Skala och finhacka schalottenlökarna.
- Smält smöret i en vid kastrull eller stekpanna. Låt det sedan puttra vidare under vispning tills det är gyllene och doftar knäckigt. Blanda då ner rödbetorna, schalottenlöken, kaprisen och sesamfröna. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt under lock fram till servering.
- Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra. Stek laxen på ganska hög temperatur i rejält med smör tills den fått fin färg på ena sidan. Vänd på fisken, strö över citronskalet och pressa över ett par matskedar citronsaft. Stäng av värmen och låt laxen gå färdigt på eftervärme.
- Servera laxen tillsammans med rödbetorna och salladen.