Saffransdoftande fiskgryta med pepparrotskräm.

Saffransdoftande fiskgryta med pepparrotskräm

En härlig doft av saffran och vin sprider sig i köket när denna fisksoppa lagas. I receptet använder vi rotselleri och gulbeta, men de går minst lika bra med andra rotfrukter i säsong. Till den mustiga grytan serveras en pepparrotskräm med riv i!


4 portioner

Fiskgryta
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
200 g rotselleri
200 g gulbeta
2 msk tomatpuré
1 tsk curry
1 lagerblad
½ g saffran
2 dl torrt vitt vin
1 förp Go Green Ekologiska Krossade tomater
4 dl vatten
3 msk hummerfond
1 dl crème fraiche
1 ½ dl grädde
400 g fiskfilé, t.ex. sej, kolja och lax
1 förp Go Green Ekologiska Stora Vita bönor
2 msk Pernod (kan uteslutas)
200 g räkor, skalade

Pepparrotskräm
2 cm pepparrot
2 dl crème fraiche

Salt
Cayennepeppar
Socker
Smör eller olja till stekning 

45 minuter
  1. Skala lök, vitlök, rotselleri och gulbeta. Strimla löken och finhacka vitlöken. Skär rotselleri och gulbeta i tärningar, ca 1 ½ x 1 ½ cm stora.
  2. Hetta upp en stor gryta med smör eller olja. Fräs sedan lök, vitlök, gulbeta, rotselleri, tomatpuré och curry på medelvärme i några minuter. Tillsätt lagerblad och saffran och slå sedan över vinet. Låt koka ner till hälften.
  3. Slå över krossade tomater, vatten, hummerfond, crème fraiche och grädde. Låt koka upp och sedan puttra på svag värme ca 10 min. Smaka av med salt, cayennepeppar och en nypa socker.
  4. Skär fisken i munsstora bitar. Salta och peppra fisken. Häll av spadet från bönorna.
  5. Tillsätt fisk och bönor i grytan. Sänk värmen och låt sjuda ca 7 min. Smaka av med Pernod och eventuellt mer salt, cayennepeppar och/eller socker.
  6. Riv pepparroten fin och rör ihop med crème fraiche. Smaka av med salt och en nypa socker.
  7. Servera fisksoppan i djupa skålar. Toppa med pepparrotskräm och räkor.

3,2/5 baserat på 338 röster.