Tunnbrödsklämma med kantareller, krämigt ägg och pepparrotsgräddfil.

Tunnbrödsklämma med kantareller, krämigt ägg och pepparrotsgräddfil

Att göra eget tunnbröd är enklare än man tror, och smaken jämfört med de färdigköpta varianterna är oslagbar. Brödet gräddas i en stekpanna, men går även att tillaga i en så kallad muurikka, en stekhäll som används utomhus. Kombinationen av krämigt ägg, smörstekta svampar och den bitiga pepparrotskrämen är en riktig höjdare, men fyllningen går såklart att variera beroende på smak och vilka svampar som är i säsong. Receptet ger cirka 12 tunnbröd.


4 portioner

Tunnbröd:
3 dl mjölk
25 g jäst
2 msk rapsolja
1 msk mörk sirap
2 msk fänkålsfrön
1 msk salt
2 dl Kungsörnen Kornmjöl
5-7 dl Kungsörnen Eko Vetemjöl special

Fyllning: 
4 ekologiska ägg
500 g blandad svamp, gärna trattkantareller och/eller svart trumpetsvamp
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 förp kikärter
1 knippe bladpersilja
1 bit pepparrot, ca 5 cm
1 knippe gräslök
2 dl gräddfil
Smör till stekning
Salt och peppar

1 timme 30 minuter

Tunnbröd:

 1. Värm mjölken till 37 grader.
 2. Smula ner jästen i en bunke. Slå över mjölken och tillsätt olja, sirap, fänkålsfrön och salt. Rör runt så att jästen löser sig.
 3. Blanda ner kornmjölet och ungefär hälften av vetemjölet. Arbeta degen smidig, antingen för hand eller i en degblandare, ca 5 minuter. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, lite i sänder, tills degen är smidig och släpper från kanterna.
 4. Täck degen med en bakduk och låt sedan jäsa på dragfri plats ca 40 minuter. Under tiden kan fyllningen förberedas, se beskrivning nedan.
 5. Tag upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela degen i ca 12 bitar. Kavla ut till runda, tunna bröd. Nagga brödet med en gaffel för att undvika att brödet blåser upp vid stekningen.
 6. Grädda brödet på båda sidor i en het stekpanna, gärna en gjutgärnspanna, ett par minuter på varje sida eller tills brödet fått fin färg. 
 7. Förvara de färdiga bröden inlindade i en handduk så att de inte torkar. 

Fyllning:

 1. Börja med att koka äggen mjuka, det tar ca 5 minuter från det att vattnet kokat upp. Spola äggen med kallt vatten och ställ åt sidan fram till servering. 
 2. Rensa eventuellt svampen och dela ner stora svampar i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. Skölj kikärterna. Plocka persiljan. 
 3. Hetta upp en stekpanna, tillsätt svampen och låt steka tills all vätska kokat ur. Tillsätt då en rejäl klick smör samt den hela vitlöksklyftan och fräs svampen ytterligare några minuter tills den är krispig. Tillsätt sedan schalottenlöken och kikärterna och fräs ytterligare ett par minuter så att även kikärterna får lite färg. 
 4. Lyft ur vitlöksklyftan, tillsätt persiljan och smaka av med rejält med salt och peppar. 
 5. Skala och finriv pepparroten. Finskär gräslöken. Blanda ihop gräddfil, pepparrot och gräslök i en skål. Smaka av med salt och peppar.
 6. Skala äggen och dela varje ägg i fyra bitar.
 7. Toppa sedan de nygräddade bröden med den goda fyllningen, äggen och gräddfilen.

3,5/5 baserat på 293 röster.