Lasagne med gröna linser, svamp, valnötter och spenat.

Lasagne med gröna linser, svamp, valnötter och spenat

Rikligt med rostade valnötter, gröna linser och mustig svamp gör det här till en oemotståndlig vegetarisk lasagne.


4 portioner

Fyllning
500 g valfri svamp, t.ex. skogschampinjoner, svart trumpetsvamp och/eller trattkantareller
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
500 g valnötter
200 g färsk spenat
1 förp Go Green Gröna Linser
200 g vällagrad ost, t.ex. präst eller cheddar

Bechamelsås
4 msk smör
4 msk Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
8 dl mjölk

Ca 10 plattor lasagne
Salt och peppar
Smör till form och stekning

 

60 minuter
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa svampen och dela eller skär ner den i mindre bitar.
  3. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  4. Bred ut valnötterna på en plåt och rosta i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Låt valnötterna svalna och hacka sedan grovt.
  5. Skölj spenaten. Sila och skölj de gröna linserna och riv osten.
  6. Fräs svampen i en torr stekpanna tills vattnet kokat bort. Tillsätt en rejäl klick smör och fräs tills svampen fått fin färg. Tillsätt då schalottenlök och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter.
  7. Tillsätt spenat, linser och valnötter och fräs vidare tills spenaten slokat. Smaka av med salt och peppar. Dra av från värmen.
  8. Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget till en klumpfri smet. Koka upp och låt sedan koka under fortsatt vispning ca 3-5 minuter. Rör ner hälften av osten och smaka av såsen med salt och lite peppar.
  9. Fördela lite bechamelsås i botten av en smord ugnsfast form och varva sedan svampfräs, bechamelsås och lasagneplattor. Avsluta med bechamelsås och strö över resten av osten.
  10. Grädda lasagnen i mitten av ugnen ca 30-40 minuter, eller tills den fått fin färg och pastan är genomkokt.

 


3,2/5 baserat på 343 röster.