Kallrökt lax på rostat bröd med gräslökshollandaise.

”Lax Benedict” – Kallrökt lax på rostat bröd med gräslökshollandaise

En lyxig påskfrukost med nyrostat bröd, kallrökt lax och gräslökskryddad hollandaise – kan det bli bättre?


4 portioner

Gräslökshollandaise
180 g smör
1 knippe gräslök
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
1 tsk citronsaft
Salt och peppar

4 st Hatting Danska Rundstycker
80 g spenat
200 g kallrökt lax

30 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Smält smöret och finskär gräslöken.
  3. Blanda vinäger och vatten i en kastrull och låt koka ner till hälften, om det kokar torrt, späd med vatten. Dra plattan från värmen, låt svalna något och tillsätt därefter äggulorna. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på svag värme och vispa tills äggulorna börjar skumma. Dra av från värmen och vispa ner smöret lite i taget tills det blir en tjock sås. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Rör ner gräslöken. 
  4. Dela bröden i hälften och rosta i ugnen. 
  5. Skölj spenaten.
  6. Fördela spenat, lax och gräslökshollandaise över bröden. Servera direkt!

3,2/5 baserat på 339 röster.