Surdegsbröd på grahamsmjöl med kummin och rostade valnötter

För att få luftiga och saftiga bröd behöver degen därför knådas ordentligt, så använd gärna en degblandare. Kumminet ger den karaktäristiska brödsmaken och tillsammans med rostade valnötter blir det här ett bröd som är smakrikt och rustikt. Om man vill njuta av helt nybakat bröd till frukosten kan degen även kalljästas i kylskåpet över natten efter att det bakats ut.


Ger 2 st bröd

300 g valnötskärnor
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk mörk sirap
3 msk kumminfrön
2 dl råg- eller vetesurdeg
3 dl Kungsörnen Grahamsmjöl
Ca 10-12 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
2 msk salt

3 timmar och 30 minuter

1. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut valnötterna på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta dem i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Hacka nötterna grovt och låt svalna.

2. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt 1 dl kallt vatten och sirap och rör runt så att jästen löses upp. Tillsätt sedan surdeg, kumminet och resten av vattnet.

3. Blanda ner grahamsmjölet och hälften av vetemjölet och arbeta degen ca 10 minuter. Tillsätt saltet, valnötterna och tillräckligt med mjöl så att degen blir smidig men fortfarande är ganska ”blöt”. Täck med en bakduk och låt jäsa på dragfri plats ca 1 ½ timme.

4. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två lika stora delar. Forma till två bröd i valfri form och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

5. Skär ett par snitt i varje bröd med en vass kniv. Ställ in bröden mitt i ugnen och häll någon deciliter vatten i botten av ugnen. Stäng ugnsluckan snabbt och låt bröden bakas ca 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda klart bröden, det tar ca 30-40 minuter. För att kontrollera att bröden är klara kan man vända på dem och knacka i botten, om det låter ihåligt är bröden klara. Det går även bra att använda en ugnstermometer, brödet är då klart när det nått en innertemperatur på 95 grader.

6. Låt brödet svalna något innan det skärs i skivor.

 


3,5/5 baserat på 277 röster.