Rågknäcke med lin- och dillfrö.

Rågknäcke med lin- och dillfrö

Att baka knäckebröd är både enkelt och roligt, eftersom man kan variera smaksättningen efter humör och årstid. På vinterhalvåret passar ofta mer klassiska brödkryddor som anis och fänkål, medan dillfrö och kummin hör våren och sommaren till.


Ca 30 stycken

12 g jäst
2 ½ dl vatten
1 ½ tsk salt
1 msk dillfrön
½ dl GoGreen Linfrö 
3 dl Kungsörnen Ekologiskt Rågmjöl 
Ca 3 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl + extra till utkavling

2 timmar 30 minuter
  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, dillfrön, linfrön och rågmjöl och bearbeta till en jämn deg. Blanda sedan ner vetemjölet under omrörning till en smidig deg som släpper från kanterna. Täck degen med en bakduk och låt jäsa på dragfri plats ca 1 ½ timme. 
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen ur bunken på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en kvadrat. Skär med en kniv ut bitar i önskad storlek. För över bröden på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  3. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 5 minuter eller till dess att de fått fin färg och torkat. Låt bröden svalna på galler. 

Spara gärna receptet till årets kräftskivor och servera knäckebrödet tillsammans med ett tjockt lager smör och rejäla skivor lagrad brännvinsost.


3,5/5 baserat på 376 röster.