Kycklingbolognese.

Kycklingbolognese

En riktigt mustig version med sidfläsk, kycklinglever och kycklingfärs. Grädden rundar av smaken, men är inte ett måste.  Det är däremot riven parmesan vid servering!


4 portioner

150 g pancetta, sidfläsk eller bacon
2 gula lökar
1 morot
3 stjälkar blekselleri eller en klyfta rotselleri
400 g kycklingfärs
200g kycklinglever
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
400 ml passerade tomater av god kvalitet
1 dl mjölk
1 msk koncentrerad oxfond eller 1 tärning oxbuljong
1 msk torkad oregano
½ msk torkad timjan
2 lagerblad
4 vitlöksklyftor
Ev. 1 dl grädde
Salt och svartpeppar
Socker 
Smör till stekning
300 g Kungsörnen Prima Tagliatelle Fiber
Parmesanost till servering

1 timme 20 minuter
  1. Strimla pancettan, alternativt sidfläsket eller baconet. Skala och hacka löken och moroten. Ansa stjälksellerin/skala rotsellerin och hacka.
  2. Hetta upp en rejäl smörklick i en stor stekgryta. Fräs fläsket till det börjar få färg. Tillsätt lök, morot och selleri. Fräs ytterligare några minuter på medelvärme. Tillsätt sedan kycklingfärsen och rör om. Fortsätt fräsa tills färsen fått fin färg. Tillsätt tomatpurén, rör runt och fräs ytterligare några minuter.
  3. Hacka under tiden kycklinglevern. Rör ner den i grytan när färsen är klar och fräs sedan till även kycklinglevern är genomtillagad. Häll i mjölken, rör om och låt puttra några minuter. Slå över vinet, höj värmen och låt puttra till vinet kokat in.
  4. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Tillsätt sedan tomater, fond, kryddor och vitlök.
  5. Låt såsen puttra på låg värme i minst 30 minuter, men den blir bara godare om den får stå längre, gärna ett par timmar. Späd med lite vatten om det verkar koka torrt.
  6. Koka pastan i välsaltat vatten. Riv parmesanosten.
  7. Rör eventuellt ner grädde i köttfärssåsen och smaka av med salt, peppar och socker. Servera i djupa tallrikar med rykande het pasta, rikligt med parmesan och nymalen svartpeppar.

3,8/5 baserat på 458 röster.