Kikärtsbiffar med myntayoghurt och tomatröra med mathavre.

Kikärtsbiffar med myntayoghurt och tomatröra med mathavre

En rätt som kan passa även för dig som inte äter vegetariskt varje dag utan bara någon gång ibland.


4 portioner

Kikärtsbiffar
4 dl GoGreen kikärter Tetra 
1 ägg 
1 st finhackad rödlök 
2 tsk spiskummin 
2 tsk sambal olek 
½ dl hackad persilja 
salt och peppar 

Myntayogurt
1 ½ dl matyoghurt 
1 dl finhackad mynta 
salt

Tomatröra med mathavre
1 dl Kungsörnen mathavre 
3 st tomater 
1 st röd paprika 
3 st sticklök finskuren 
1-2 st vitlöksklyftor finhackad ca 2 msk olivolja 
ca 1 msk rödvinsvinäger 
socker, salt och peppar

40 minuter

Kikärtsbiffar

  1. Skölj kikärtärtorna i kallt vatten. Mixa dem med mixerstav ganska grovt.
  2. Blanda ner ägg, lök, persilja och kryddor.
  3. Forma till biffar och stek på låg värme i olja tills dom fått en fin färg.

Myntayogurt

  1. Rör ihop yoghurt och mynta. Salta.

Tomatröra med mathavre

  1. Koka havren enligt anvisningarna på paketet.
  2. Koka upp en kastrull med vatten, kryssa tomaterna med en kniv i varje ände. Doppa dom i kokvattnet i ca 30 sek. Ta upp dem och skölj under kallt vatten för att lätt kunna dra av skalet. Tärna ner de skalade tomaterna i fina tärningar, lägg i en bunke.
  3. Dela paprikan i fyra delar , rensa från frön och vitt kött. Lägg på en ugnsfast plåt med skinnsidan uppåt. Ringla över lite olivolja och rosta i ugnen på 225 grader tills skinnet blivit bränt och svartnat, ca 20 min. 
  4. Ta ut ,låt svalna och dra bort skinnet från paprikan.
  5. Finhacka paprikan och blanda ner med tomaterna. Blanda även i den kokta och avsvalnade havren och löken i röran. Smaka av med olivoljan,vinägern, salt och peppar.

3,3/5 baserat på 209 röster.